W tym wpisie przedstawię wam przepis na lukier oraz czym można naturalnie zabarwić lukier lub kremy do ciast.

Lukier do pierniczków robię z soku z cytryny i cukru pudru. Na całą dużą partię ciastek lub polewę do ciasta wystarczy sok z 1-2 cytryn (zależy od soczystości i wielkości cytryny). Cukru pudru dodajemy tyle aby konsystencja lukru nam odpowiadała – jeśli zrobimy gęstszy to będzie go trudniej nakładać – rozsmarowywać tak aby stworzył gładką powierzchnię, ale za to nie będzie już spływał z ciasta / ciasteczek. Z lukrem o luźniejszej konsystencji będzie zaś na odwrót.

Do miski wsyp cukier puder. Następnie dodawaj po trochu (bo łatwo przesadzić) soku z cytryny i mieszaj. Na sam koniec możesz przełożyć lukier do mniejszych miseczek i zabarwić na różne kolory. Jakie są naturalne barwniki do lukru (lub kremów) – o tym poniżej.

naturalne kolory lukru bez sztucznych barwników

Powstały lukier jest białyCzym można naturalnie zabarwić lukier na inne kolory – NATURALNE barwniki do lukru:

  • różowy – zetrzyj odrobinkę surowego buraka na tarce i wymieszaj z lukrem (jeśli zależy Ci aby kolor był jednolity, bez ciemniejszych farfocli buraka-to dodaj sam sok)
  • żółty – dodaj odrobinę kurkumy
  • brązowy – dodaj odrobinę kakao
  • zielony – jasnozielony: dodaj odrobinę np. sproszkowanej zielonej herbaty matcha, czy młodego jęczmienia (brokułowo-zielony) lub ciemnozielony – dodaj szczyptę spiruliny.
  • fioletowy – dodaj  odrobinę naparu (koncentratu – wygotuj nadmiar wody aż zostanie łyżka barwnika) z kilku suszonych kwiatów  klitorii ternateńskiej. W ph zasadowym napar jest niebieski, a w ph kwaśnym fioletowy. Zatem dodając napar do lukru z cytryny uzyskamy fioletowy kolor. Ja zrobiłam niebieski lukier na koncentracie z klitorii (bez cytryny), trochę odłożyłam do drugiej miseczki i tam zakropiłam trochę soku z cytryny uzyskując drugi kolor – fioletowy.
  • niebieski – trzeba zrobić bazę do lukru osobno – nie może być z kwaśną cytryną. Do niewielkiej ilości naparu z klitorii ternateńskiej (np. 1-2 łyżki koncentratu – odparowanego) dodaj cukru pudru
  • kolory pośrednie można uzyskać łącząc ze sobą powyższe lukry – np. żółty z odrobiną różowego da pomarańczowy.
  • czarny – można uzyskać dodając  odrobinę atramentu z kałamarnicy – tego nie próbowałam, ale tak właśnie barwiony na czarno jest np. makaron.

 

Naturalne barwniki do lukru:

naturalne barwniki czym zabarwić naturalnie lukier do ciast
Naturalne barwniki do lukru, kremów. Wszystkie kolory: różowy, brązowy, żółty, fioletowy, niebieski, jasny zielony, ciemny zielony, pomarańczowy, czarny...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.